امروز: دوشنبه 10 اردیبهشت 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی

استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی دسته: شیمی
بازدید: 74 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 3862 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 112

EPA برای ساخته شدن پروستاگلایدینهای ضروری برای عملكرد صحیح سیستم قلب و عروق حیاتی هستند و در ساختمان غشای سلولی نیز شركت می كنند

قیمت فایل فقط 6,900 تومان

خرید

استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی

چكیده :

در این تحقیق مواد طبیعی و اسید های چرب موجود در بافت كبد و عضله ماهی كفشك زبان largescale tonguesole با نام علمی  (cynoglossus macrolepidotus ) معروف به زبان گاوی با استفاده از روش(bligh and dyer ) استخراج گردید .

برای شناسایی این مواد ابتدا كلروفرم كه به عنوان حلال مورد استفاده قرار گرفته بود توسط دستگاه rotary evaporator تبخیر و سپس مواد در –n هگزان حل گردید و به دستگاه GC-MS تزریق شد . با استفاده از كروماتوگرام جرمی و طیف های جرمی بدست آمده مواد طبیعی موجود از جمله اسیدهای چرب بافت كبد و عضله با محاسبه اندیس كواتس و مقایسه آنها با اندیس كواتس استاندارد و نیز بررسی داده های طیفی ( GC-MS ) و مقایسه آنها با داده های استاندارد موجود در مراجع (Eight peak ) شناسایی گردید .

در كبد یازده تركیب شناسایی شد كه  palmitic acid با 98/14 درصد بیشترین مقدار می باشد . سایر تركیبات شناسایی شده در كبد شامل oleic acid (30/12درصد) ،
 1,3-cyclooctadiene(97/7درصد)stearicAcidو(80/6)درصد، methyl eicosa-5,8,11,14,17 pentaenoate   (45/6 درصد) ،  1,4,8-dodecatiene (75/5 درصد). 9-hexadecanoic acid (39/5درصد)ethyl ester، 5,8,11,14-eicosatetranenoic acid (08/4درصد)،heptacosane (77/1درصد)،3-heptadecan-5-yne (24/1درصد)،myristic acid (66/0درصد)می باشد . تركیبات شناسایی شده در بافت عضله شامل plamitic acid (15/43درصد) ، methyl eicosa-5,8,11,14,17-pentanoate  (51/23درصد) ،stearic acid (35/8درصد)،oleic acid(68/0درصد)،nonane(74/6درصد)، decane(06/3درصد) می باشد .

مقدمه :

اسیدهای چرب اشباع نشده با چند پیوند دو گانه (PUFA)poly unsturated fatty acids  از نوع اسید های چرب Omega-3 و اسیدهای چرب Omega-6 جزو اسیدهای چرب  ضروری برای بدن انسان هستند كه بدن انسان توانایی ساخت این اسیدهای چرب اشباع نشده  را ندارد و باید از طریق مواد غذایی تامین گردد .

 اسیدهای چرب  Omega-3 بیشتر در بدن  ماهی و بخصوص ماهی های  روغنی  مثل شاه  ماهی،ماهی خال مخالی، ساردین ، پلیچارد، ماهی آزاد و ماكرل یافت می شود .

اسیدهای چرب امگا 3 شامل (ALA) Alpha – linolenic acid و دو مشتق آن با اسامی Decosahexaenoic acid (DHA) و  Eicosapentaenoic acid (EPA)
می باشند .

 در بدن ماهی ALA از طریق فعل و انفعالات بیوشیمیایی به EPA , DHA تبدیل می گردد . مشابه همین امر در بدن انسان نیز رخ می دهد اما آنچه حائز اهمیت است این است كه ALA در بدن وجود نداشته و ساخته نمی شود ، بنابراین بایستی از طریق مواد غذایی(مثل ماهی و روغن ماهی كه یكی از منابع سرشار اسیدهای چرب امگا 3 است ) به بدن برسد و همین نكته نشانگر ضرورت مصرف ماهی و غذاهای دریایی می باشد . [12] .

 DHA برای عملكرد مغز، چشم و سیستم تولید مثل پستانداران ضروری است و تحقیقات اخیر نشان می دهد كه وجود آن به میزان كافی در بدن باعث تعادل خلق و داشتن روحیه مثبت
 می گردد .

EPA برای ساخته شدن پروستاگلایدینهای ضروری برای عملكرد صحیح سیستم قلب و عروق حیاتی هستند و در ساختمان غشای سلولی نیز شركت می كنند.

 اسیدهای چرب غیراشباع امگا 6 در روغن های گیاهی مثل روغن آفتابگردان، روغن كنجد و روغن ذرت ، سویا و .. یافت می شود [25] .

اسیدهای چرب امگا 3 با زنجیر كوتاه به نام اسید آلفا لینولینك در روغن های گیاهی خاصی مثل روغن برزك ، روغن كلزا (كانولا) و روغن گردو یافت می شود[31].

 اگر چه برخی از دانشمندان معتقدند بدن انسان مقادیری از امگا 3 موجود در روغن های گیاهی را نیاز دارد[21] .

ماهی یك منبع مهم است . گوشت ماهی منبع مهم پروتئینی و چربی به شمار می رود و در مقایسه با سایر گوشت ها هضم راحتی دارد . روغن ماهی غنی از ویتامین های D,A بوده و كبد ماهی یك منبع عظیم از ویتامین هاست . خوردن دو تا سه وعده ماهی در غذای هفتگی بسیار موثر است .

برای استخراج چربی ها و از جمله اسیدهای چرب از بافت های موجودات روش های مختلفی وجود دارد كه از جمله آن ها می توان به روش استخراچ لیپیدها با مخلوطی از هگزان و ایزوپروپانول ، روش ستون خشك ، روش bligh and Dyer و ... اشاره كرد .

در این پژوهش از روش bligh and Dyer استفاده گردیده است [20] .

هدف از انجام این بررسی گامی درجهت شناخت تركیبات طبیعی موجود در بافت عضله وكبد گونه ای از ماهیان خلیج فارس بنام ماهی كفشك زبان با نام محلی زبان گاوی و نام انگلیسی (largescale tonguesole) بوده است .

فصل اول

كلیات

1-1 هدف

در سالهای اخیر تحقیقات وسیعی در مورد اثر تبلیغات استفاده از ماهی و روغن ماهی انجام گرفته است .

نتیجه این مطالعات اثرات مفید آن را در بهبود و یا پیشگیری از بسیاری از  بیماریها و نارسایی ها اثبات می كند .

این اثرات مثبت به دلیل وجود اسیدهای چرب اشباع نشده با چند پیوند دو گانه PUFA-(poly unsaturated fatty acdis) از نوع اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای چرب امگا 6 در ماهی می باشد .

این اسیدها جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن انسان هستند كه بدن انسان توانایی ساخت این اسیدهای چرب اشباع نشده را ندارد و باید از طریق مواد غذایی (مصرف ماهی و آبزیان ) تامین گردند .

از فواید و خواص ماهی و روغن ماهی می توان به موارد زیر اشاره كرد :

1-   پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و عروقی

2-   افزایش تمركز و یادگیری

3-   اثرات مفید بر سیستم مغز و اعصاب

4-   اثرات مثبت در افراد مبتلا به سرطان

5-   كاهش ابتلا به بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتویید، آسم،پسوریازیس،اگزما،انواع آلرژی ها و...

6-   كاهش سردردهای عروقی و بیماری های كلیوی

7-   كاهش خطر سكته مغزی ، قلبی و انسداد رگ ها

8-   كاهش درد و سختی مفاصل در بیماریهای رماتیسم مفصلی

9-   درمان خشكی چشم

10-    كمك به كاهش وزن بدن(امگا 3 باعث بهبود بخشیدن به عملكرد تك تك سلولهای بدن می شود . )

11-    كمك به گردش خون و ممانعت از لختگی خون در رگ ها

12-    با تحریك تشكیل كلاژن موجب شادابی پوست می شود.

13-    اثرات مثبت روی سلولهایی كه بوسیله نیكوتین در افراد سیگاری از بین می روند .

14-    كاهش افسردگی در افراد

15-    افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن و...

تمامی عوامل ذكر شده و رشته تحصیلی ، نگارنده را بر آن داشت كه پژوهش حاضر را در راستای شناسایی مواد طبیعی موجود در كبد و بافت عضله ماهی كفشك زبان گاوی (Cynoglossus macrolepidotus) را به انجام رساند تا از این طریق سهم كوچكی در تضمین سلامتی هموطنان خود داشته باشد .

1-2 پیشینه تحقیق

روغن ماهی منبع سرشاری از اسیدهای چرب غیر اشباع(PufA) و ویتامین های محلول در چربی است و دارای خواص دارویی و صنعتی قابل توجهی می باشد . كاربردهای این روغن تا قبل از سال 1956 میلادی بیشتر در موارد صنعتی از قبیل صنایع چرم ، صابون ، رنگ ، مارگارین و... بوده است ولی از آن زمان به بعد با پی بردن به ارزش دارویی روغن ماهی تحقیقات وسیعی در زمینه آن انجام گرفته است . وجود اسیدهای چرب غیراشباع به خصوص از خانواده -3 و ویتامین های محلول در آن باعث شده كه این روغن نقش مهمی در درمان بیماریهای قلبی و بعضی از سرطان ها ، درد مفاصل ، آسم و... و به طور كلی افزایش سیستم دفاعی بدن در مقابل بیماریها داشته باشد .

در سال 1958، مطالعات Zutphen اولین سری مطالعاتی بود كه رابطه معكوس بین مصرف ماهی و بیماری های قلبی را نشان داد . [33]

Gurr در سال 1993 در انگلستان به بررسی توصیفی تاثیر اسیدهای چرب -3روی چربی های خون پرداخته است . مهمترین تاثیر اسیدهای چرب -3 روغن ماهی ، كاهش دادن VLDL پلاسما می باشد . چون این ذرات غنی از تری گلیسیرید هستند بنابراین تاثیرعمده اسیدهای چرب ---3 روی كاهش غلظت تری گلیسیرید پلاسما می باشد .(Gurr,M.,1993)

بسیاری از مطالعات دیگر نشان داده اند كه مصرف متوسط PUFA از نوع n-3 مقدار تری گلیسیرید پلاسمای بیماران و افراد سالم را پایین می آورد . همچنین تحقیقات نشان داده اند كه رژیم غذایی سرشار از MUFA كه در روغن ماهی فراوان یافت می شود مقدار كلسترول تام و كلسترول LDL پلاسما را كاهش می دهد اما موجب كاهش HDL نمی شود (Gurr,M.,1993) .

اسیدهای چرب ضروری (EFAS) شناخته شده ترین تركیبات مفید برای بیماریهای قلبی – عروقی است . در نوامبر 2002، انجمن قلب آمریكا توصیه هایی در خصوص سلامتی بزرگسالانی كه حداقل هفته ای دوبار ماهی می خورند ( بخصوص ماهی حاوی مقادیر زیاد DHA,EPA) ، منتشر نمود.[34]  

  بیشترین توجه روی اسیدهای چرب ، ناشی از مطالعات انجام گرفته در سال 1975 بر روی اسكیموهای گرینلند بود . محققین مغایرت مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی اسكیموها و پایین بودن نرخ بیماریهای قلبی- عروقی را كشف كردند (Dyerberg,J.,et al.,1987) در بررسی  و تحقیق انجام گرفته در سال 2001، محققان دریافته اند كه جایگزین نمودن 10% از چربی اشباع شده در رژیم غذایی موش صحرایی با روغن گل گاو زبان و روغن نوعی پامچال وحشی(Epo)، اثرات بازدارنده در افزایش كلسترول كل و غلظت كلسترول LDL دارد

 ( Fukushima,M.,et al.,2001) .

مطالعات دیگر نشان داده است كه مصرف روغن ماهی در كاهش بیماری فشار خون به ویژه در بزرگسالان موثر می باشد . [35]

مقادیر كم اسید چرب امگا-3 در درمان بیماری افسردگی بكار می رود. طی بررسی بعمل آمده در سال 2002، محققین دریافتند كه با مصرف یك گرم در روز EPA، افسردگی طویل المدت بیماران بهبود می یابد . [36]

عوارض پوستی نظیر اگزما، التهابات پوستی نشان داده اند كه با اسیدهای چرب ضروری (EFA) ، به ویژه GLA ( گامالینولینگ اسید) قابل درمان هستند .[37]

 مكانیسم عمل GLA در جهت كمك به عوارض پوستی ناشناخته است . تحقیقات انجام گرفته در دانشگاه Inha كشور كره ؛ روشن ساخت كه استفاده از Epo (روغن ماهی پامچال وحشی) التهاب و زخم های پوستی را بهبود می دهد . لذا محققین به این نتیجه رسیدند كه ماده GLA موجود در EPO احتمالا با سیستم ایمنی بدن در ارتباط است . (Yoon,s., et al.,2002) .

امگا-3 در معالجه بیماران روانی نیز بسیار موثر است . محقیقن در تحقیقات دیگر به این نتیجه رسیده اند كه LCPUFAs ( اسیدهای چرب اشباع نشده با زنجیر طولانی) برای رشد و پیشرفت كودكان نیز ضرروی است . حتی در بزرگسالان تحقیقات كلینیكی نشان داده است كه Lcpufas در جلوگیری از خونریزی مغزی ، حفاظت و سلامت بیشتر مغز و بزرگتر شدن آن دخالت دارد . (lavque,E.,etal.,2002) .

غیر از EFAs ( اسیدهای چرب ضروری)، چربی های دیگری نیز هستند كه برای سلامتی انسان مفیدند . CLA(اسیدهای لینولئیك مزدوج) از نظر ساختاری شبیه به لینولئیك اسید (LA)  از خانواده امگا-6 است ، اگر چه CLA دو پیوند دوگانه دارد كه در موقعیت های مختلفی قرار دارند . LA دو پیوند دوگانه در موقعیت كربنهای 9و12 از طرف دم دارد .

دو ایزومر فعال CLA پیوندهایی در Trans-11.cis-9 و trans-10 و cis-12 دارد.

CLA شامل اثرات بیولوژیكی فراوانی است . مطالعات در جانوران و انسان ها نشان داده است كه جایگزینی CLA باعث كاهش چربی بدن و افزایش مقدار عضلات كم چرب می شود. افزایش عضلات كم چرب ، یكی از بارزترین ویژگی های افراد ورزشكار است . CLA توانایی سلولهای چربی را برای بالا بردن چربی خون كاهش می دهد و مانع از تشكیل سلول های چربی  می شود. اسید لینولئیك مزدوج نیز به سوختن چربی ها تا حد زیادی كمك نموده و این امر منجر به كاهش چربی و افزایش مقدار ماهیچه ها می گردد

(Blankson,H.,et al.,2002) .

CLA در درجه اول یك معرف بازدارنده شیمیایی ، در جلوگیری از بیماری سرطان سینه است جنبه مثبت دیگری از CLA ، تاثیر بر متابولیسم چربیها است . محققان با تحقیقات انجام شده در موش های صحرایی دریافته اند كه CLA در رژیم غذایی ، غلظت چربیهای كبد را از طریق پایین آوردن سنتز تری گلیسریدها و افزایش اكسیداسیون اسیدهای چرب كاهش داده است .

(rahman,S.M.,et al.,2002)

مغز یكی از اندام هایی است كه نیاز به اسید چرب غیر اشباع امگا- 3 دارد . بافت این اندام به ویژه غنی از DHA است ، كه ارتباط نزدیكی بین مصرف این اسید چرب و رسوباتش در غشاء سلولی نشان می دهد .

(rapoport,S.I.,et al.,2001)

با توجه به اثرات مفید و سودمند  و  توصیه می شود مادران آینده ، ماهی را در رژیم غذایی شان به عنوان منبعی از اسیدهای چرب غیراشباع وارد نمایند .Koletzko,B.,et al.,2001)) . دو كوزاهگزاانوئیك اسید (DHA ) اسید چربی است كه بافت مغز انسان را تشكیل می دهد وبخصوص در ماده خاكستری مغز و شبكیه چشم و در غشاء بافتهای عصبی به وفور یافت می شود و كمبود آن با بیماری های عصبی شامل حواس پرتی ، افسردگی و كم عقلی همراه است .

DHA بویژه برای كودكان وجنین حائز اهمیت است . DHA موجود در ماهی و اندامهای گوشتی جانوران توسط فیتوپلانكتون ها در دریا تولید می شود. [38]

خوردن ماهی یك یا دوبار در هفته خطر ابتلا به بیماری های قلبی را نسبت به افرادی كه ماهی مصرف نمی كنند به میزان 50% كاهش می دهد .[39]

تحقیقات اخیر نشان داده است كه مصرف روغن ماهی اثرات مفیدی در بیماری رماتیسم و التهاب مفاصل دارد، كه این موضوع شاهدی بر این مدعاست كه موجود در ماهی خواص ضد التهابی دارد. [40]

قیمت فایل فقط 6,900 تومان

خرید

برچسب ها : اسیدهای چرب غیر اشباع , روغن كبد و عضله ماهی , كفشك زبان گاوی , پالمتیك اسید , اولئیك اسید

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر