امروز: دوشنبه 10 اردیبهشت 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

تجلی اوصاف امام علی در ادب فارسی

تجلی اوصاف امام علی در ادب فارسی دسته: تاریخ و ادبیات
بازدید: 58 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 392 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 450

پایان نامه تجلی اوصاف امام علی در ادب فارسی

قیمت فایل فقط 10,000 تومان

خرید

تجلی اوصاف امام علی در ادب فارسی

پیش درآمد:

در بین اقسام هنر، هنر شعر در تمام زمینه‌های خود آگنده از مضامین نغز و لطیفی در تجلی اندیشه‌های مختلف بشری است. به خصوص در تجلی اندیشه‌های دینی و مذهبی، اسلامی و قرآنی. این اندیشه‌ها در وجود شاعران متعهدی كه به مدح و منقبت اهل بیت نبوت و ولایت زبان گشوده اند، آثار ارزشمند و ماندگاری از خود به یادگار گذاشته اند كه در این آثار لطافت‌های روح بشری، منزلت انسان، سیر و سلوك، عشق و عرفان و ... موج می زند.

از افتخارات ادبیات خصوصاً نظم (شعر) تجلی، اندیشه، افكار، رفتار، حوادث، حماسه و انقلاب حضرت علی 7 است كه بدون شك و تردید باید گفت حضرت علی 7 به ادبیات نوعی روح معنوی داده است، چرا كه هر جا صحبت از ادبیات حماسی و انقلابی است، بیش و كم نام حضرت علی 7 هم می باشد. شاعران برای كوبیدن فساد و ستم، ریا و توجه به عدالت، مردانگی، شجاعت و ایمان از روح و مرام و مسلك باشكوه و انقلابی حضرت علی 7الهام می‌گیرند.

حضرت علی 7با ایمان به وفاداری، عدالت، قضاوت، شجاعت، بردباری، تواضع، علم، زهد، تقوا، فضیلت، طریقت، شهادت، كرامت و ... چنان تأثیری در ادبیات گذاشته كه دیوان كمتر شاعر متعهد شیعی را می توان از آغاز ادب فارسی تاكنون سراغ گرفت كه غزل، قصیده، دوبیتی، رباعی و مثنوی و ... مزین به این اوصاف نباشد. راستی رمز و راز این عظمت را باید در چه چیزی جست؟ در یك چیز و آن این كه علی 7 حقیقت است و بس.

شرح مناقب بیان، مدایح، مصائب، مراثی و بیان سرگذشت، و تجلی اوصاف از خمیرهای اصلی شعر مذهبی و اعتقادی می باشند. بر شمردن خصلت‌های نیك و هنر ائمه دین از همان ابتدا به وسیله‌ی مناقب جوانان از جایگاه گسترده‌ای در ادب فارسی برخوردار بوده است و ذبیح الله صفا در این زمینه می نویسد: «منقبت عمو ستایش اهل دین از دیرباز در بین شعرای شیعه مذهب و دیگران معمول بوده است، زیرا آنان برای تبلیغ عقاید خویش شیوه‌هایی اختیار می كردند كه علاوه بر نتیجه‌ی نهایی به حفظ مدایح و مناقب هم كمك شایانی می كردند و یكی از راههایی كه اهل شیعه پس از كسب قدرت برای نشر مذهب خود انتخاب كرده بودند، استفاده از مناقب بوده است.»[1]

نتیجه سخن اینكه جزیی‌ترین تا كلی‌ترین هنر پیشوایان دینی چه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم جهت بهره‌های مختلف در اندیشه و زبان شعرا، گذشته و بیان شده است. علت گسترش این مسأله:

1. شناخت سرایندگان از حقیقت و جوهر دین.

2. شناخت رسالت و پیام دین.

3. شناخت شخصیتی و حقیقی پیام آوران دین

این نوع شناخت سبب می شد كه نور ایمان بر دل و جانان شعرا تعادل و در نتیجه‌ی آن ارادت خالصانه ای به دست آورند، یقیناً اگر چنین شناختی حاصل نمی شد، هیچ وقت امكان نداشت شعرا بتوانند به این زیبایی و پرمحتوایی حقیقت و جوهره قلبی و اعتقادی خویش بروز دهند.

با تأمل در چنین اشعاری می بینیم كه:

1. از نظر تركیب و بافت سخن بسیار قوی می باشند.

2. از نظر بلاغت و دیوایی در اوج و بسیار تأثیرگزار هستند.

3. از نظر معانی، تعبیرات بسیار نغز و لطیف هستند.

بنابراین با توجه به موارد فوق نیجه سخن این می شود كه هدف شعرا از پرداختن به چنین اندیشه‌هایی فقط مدح محض جهت تخلیه‌ی احساس درون به معنای متعارف نمی باشد، بلكه هدف علاوه بر آن ها احیای حقایق دین و زنده كردن جان‌ها و جاری ساختن خون حماسی در رگهای عاشقان، عارفان و بیدار دلان است.

بعد از آشنایی ایرانیان ـ بخصوص شعراـ با فرهنگ اسلامی و قرآنی ـ از قرن پنجم هجری و پرداختن به اوصاف شخصیت های مذهبی دوشاش دیگر مسائل مربوط به آنها از جمله به تجلی مصائب، مراثی، تاریخ زندگی، حوادث و ... در قالب های مختلف شغر گاه با فشرده و موجز كردن اشارات به صورت اضافه‌های تشبیهی و یا سمبلیك به صورت مضاف و مضاف‌الیه و گاه پرداختن به كل مسائل متجلی می گردد.


[1] - تاریخ ادبیات در ایران، ج 2، ص 194.

جهت دریافت فایل کامل تجلی اوصاف امام علی در ادب فارسی لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 10,000 تومان

خرید

برچسب ها : پایان نامه تجلی اوصاف امام علی در ادب فارسی , اقسام هنر , تجلی اوصاف امام علی , اوصاف امام علی , امام علی در ادب فارسی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر